Slideshow


Created with flickr slideshow.

Monday, January 23, 2017

Pengalaman bersalin C-Sect: Kenapa saya PERCAYA Suplemen Berpantang Shaklee (Part 2)

Part 2

Hari ke-2 lain lagi sakit yang muncul. Waktu ni tengah cuba untuk bangun (perlu ada pergerakan untuk proses penyembuhan luka cesar) untuk ke restroom. Blm sempat berdiri, tiba-tiba kepala pula berdenyut2 dari area tengkuk sampai la atas kepala. No, this headache is not a normal headache. Headache ni buat saya langsung tidak boleh gerakkan kepala (kepala dalam keadaan 90° tunduk tengok lantai), berdenyut-denyut sampai ke mata. Waktu ni nurse ada di dalam bilik. Jadi nurse pun tanya, "sakit kepala kah? Memang kadang-kadang kalau Spinal Injection ni kesan dia kena headache yang melampau"... Arghhhh waktu ni memang tidak boleh bangun, so terpaksa baring balik. Nurse pun bagi painkiller and tips minum black coffee untuk kurangkan rasa sakit...



Pendekkan cerita, sakit kepala tu berterusan sampai lah balik ke rumah. Aaron time tu boleh pula tanya "mama kenapa jalan macam zombie (kepala tunduk 90°)" 😂😂😂.. Waktu ni masih on painkiller and coffee. Kadang-kadang tidur pun dengan airmata Menahan sakit. Husband siap google info side effect spinar injection and baru tahu tentang post-dural puncture headache

Until 1 day, selepas hampir 5 hari menahan sakit, saya pun share dalam group support Shaklee tentang masalah yang dihadapi.  Kak Wina (yang juga merupakan Master Cordinator dalam Shaklee) suggested supaya saya top dosage Vitalea dan B Complex kepada 2 tablets. Selain itu saya juga stop completely consume coffee and pain killer (time ni memang breastmilk dah affected) and start consistent ambil ESP, Ostematrix, Omega Guard, Zinc dan Vit E... 

2 days lepas consume semua Supplement Shaklee ini, walaaaaaa sakit kepala melampau totally hilang, SUNGGUH!!! Kalau la tahu dari awal2 memang takkan ambil pain killer & coffee tu. 

Bila google info Set Berpantang Shaklee, baru faham bagaimana suplemen ini memberi saya Shaklee Effect yang positive. So, saya share fungsi suplemen yang saya consume dengan ringkas ya... 


Antara supplemen cadangan untuk ibu berpantang. 

B- Complex
Membantu menstabilkan hormon badan kita terutamanya 'stress'. Membantu kita lebih bertenaga dan emosi  lebih stabil. Kekurangan vitamin B complex boleh menyebabkan depression  (meroyan)..

SR VIT C 
Mempercepatkan penyembuhan luka, memperbaiki tisu sel yang rosak semasa bersalin.

VITALIA
Sangat penting untuk memulihkan tenaga ibu dan membantu pembentukan sel darah merah yang baru menggantikan yang telah hilang semasa proses bersalin.

ZINK 
Penting untuk membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutamanya luka di dalam..

ESP
Menggantikan sel mati kepada sel baru. Memekatkan dan melancarkan penghasilan susu. Mencantikkan kulit (stretchmarks) dan memejalkan otot.

OMEGA GUARD 
Membantu mengurangkan kemurungan ibu yang dalam berpantang. Juga dapat mengurangkan sakit kepala.

OSTEMATRIX 
Menguatkan tulang ibu dan bayi (breastfeed), mengelakkan sembelit dan kekejangan.

VITAMIN E (*untuk ibu bersalin cesarean)
Luka dalam cepat sembuh dan scar pada tempat bedah tidak kelihatan buruk.

So, untuk bakal2 ibu yang akan bersalin atau pun yang sedang berpantang  (tidak kira la yang bersalin secara C-Sect atau normal), nutrients kena cukup tau. Khas untuk ibu bersalin cara csect, kita perlu penjagaan yang lebih teliti disebabkan oleh luka yang lebih besar dan lebih dalam berbanding luka episiotomy di faraj... 

Selepas 2 kali cesarean  (dan luka cesarean ke 2 yang lebih panjang daripada scar pertama), ini lah rupa 'thropies' saya...

Selepas 2 kali cesarean di tempat yang sama. . Scars semakin mengecil dan pudar. 

P/s: Saya tidak mengamalkan makan makanan berkicap, daging @ ikan yang menyebabkan gatal pada luka dan tidak mengambil pati ikan haruan sepanjang tempoh berpantang.

Jom tengok beberapa sharing dari Shaklee consumers pula..


Testimoni 1



Testimoni 2



Testimoni 3
Untuk order atau sebarang pertanyaan tentang suplemen berpantang Shaklee boleh dapatkan terus dari saya...


Emelda a.k.a Mama Mel 
0109304146
COD :SANDAKAN, PENAMPANG, KOTA KINABALU
POSTAGE WHOLE MALAYSIA...


11 comments:

  1. Terbaik sharing mama mel
    Syukur mama mel percaya kebaikan Shaklee membantu luka ceaser cepat sembuh..semoga lebih ramai yang akan hubungi mama mel utk consultation

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Kak Wina sebab suggest vitamin2 Shaklee ni waktu saya bertarung dengan sakit kesan csect hari tu... Memang terbaik Shaklee Effect yang saya dapat... 2 hari ja hilang segala sakit.

      Delete
  2. Wow!! Hampir tiada parut.. amazing.. serius nampak cantik sgt kulitnya.. Terbaik.. 👍ðŸŧ👍ðŸŧ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Mamy Nea, mula2 memang ingatkan parut ke2 ni payah nak sembuh sebab parut ni lebih panjang daripada czer pertama. Terkejut juga bila nampak parut ni dah tak seteruk sebelum ni.

      Delete
  3. Wow..scar tak seperti kawan2 sy yg lain. Bekas cesarean nampak cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya Chris,syukur juga tidak teruk... sebab tu la sampai skrg ni bakal czer ke3 kali, saya start awal2 consume full set preggy...

      Delete
    2. Syukur.
      nah kita sama..sy yg 2nd pn dr awl consume fullset tu vit shaklee utk hamil. Hasilnya tulang dia kuat..kuning pn normal..57 shja bacaan slps lahir..

      Delete
  4. Wah.. bagusnya.. saya set pantang full.. masa ank ke 2.. memang berbeza bila mkn shaklee.. 2 minggu ja badan rasa sihat tau.. saya berpantang sendiri.. suami jaga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul mama, menyesal tau ambil painkiller and minum coffee tu, betul2 buat drop BM supply. Sedih betul, dah la sakit, BM drop... TapI syukur sangat dapat support dari group termasuk dari mama... thank u so much.

      Delete
  5. tahniah mama mel.. sihat juga dengan c section tu. Saya yang belum ada apa2x ni pun takut. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ty Nita...Nita boleh belajar supplement prenatal n postnatal ni utk future reference.

      Delete